1916 interieur

1916

beluik BEROUW

renovatie interieur 


De woning maakt deel uit van een beluik gelegen in het centrum van Gent. Aangezien het beluik op de lijst van onroerend erfgoed staat, was er een advies te volgen van de dienst Monumentenzorg. De resterende erfgoedwaarde van het beluik zat hem vooral in de uniformiteit van het geheel.

De uitdaging lag er in om in deze context een lage energiewoning te maken, met veel meer licht dan oorspronkelijk. De vraag was ook om het interieur volledig te vernieuwen met zoveel mogelijk bergruimte, maar toch met een maximaal ruimtegevoel binnen.


De focus lag op het energiezuinig maken van de woning en op de gelijkvloerse verdieping vanwege het budget.


Binnen het bestaand volume werd de woning zo minimaal mogelijk verbouwd, maar wel maximaal geïsoleerd, luchtdicht gemaakt en voorzien van voldoende licht. Dat licht trekken we letterlijk naar binnen door een groot dakraam in het hellend dakje, door 2 extra ramen in de gevels op de eerste verdieping en door beloopbaar glas in de trappenhal. Het beloopbaar glas op de verdieping zorgt voor licht tot in het midden van de gelijkvloerse ruimte. Het is er nooit meer donker. Enkele ramen op het gelijkvloers konden ook minimaal vergroot worden van Monumentenzorg.


Het resultaat is een lichtrijke woning met volledig ontworpen meubilair op maat. Een woning die het mogelijk maakt er te leven met een gezin van 5 en met voldoende bergruimte.

De woning in het oude beluikje is nu future-proof, van alle modern comfort voorzien zoals vloerverwarming, een warmtepomp en zonnepanelen. En samen met het stadstuintje is deze woning een oase van rust in de stad.