FAQ

FAQ

Vragen over Atelier JACK, architectuur of interieurontwerp? Check de FAQ’s voor een antwoord op de meest gestelde vragen.


Kan ik jullie inschakelen om enkel een bouwaanvraagplan te tekenen?

Neen. Volgens de Orde van Architecten is het deontologisch niet toegelaten om een bouwaanvraag op te maken en/of in te dienen zonder werfopvolging. Bovendien vinden we het belangrijk om onze verantwoordelijkheid voor een project op te nemen. We zullen dus nooit een bouwaanvraagplan tekenen zonder de uitvoering ervan verder op te volgen.

Hoe weet ik of ik een architect nodig heb voor mijn project?

Plan je werken waarvoor een omgevingsvergunning voor stedenbouwkundige handelingen nodig is, dan is de medewerking van een architect verplicht. Meer informatie hierover vind je op de website van het omgevingsloket.

Daarnaast is het altijd een meerwaarde om met een architect te werken. Hij of zij helpt je om het overzicht te bewaren, een masterplan te ontwerpen en van alles één esthetisch en praktisch geheel te maken.

Zijn jullie verzekerd?

Ja, we hebben een beroepsverzekering bij Protect nv (Verzekering Protect – polisnr. 00/A.5273). We zijn ook lid van de Orde van Architecten (Oost-Vlaanderen) en onderhevig aan de deontologie voor Architecten. Meer info hierover vind je op deze website. Daarnaast zijn we verplicht om een tienjarige aansprakelijkheidsverzekering (wet Peeters-Borsus) af te sluiten van zodra de uitvoering van het project start.

Ontwerpen jullie ook het interieur van een woning?

Ja, dat doen we zelfs zeer graag! We ontwerpen ook bijhorend meubilair (neem gerust een kijkje bij onze realisaties). De beste architectuur ontstaat wanneer binnen en buiten samen zijn ontworpen en mooi op elkaar aansluiten.

Hoeveel kost een architect?

Wil je voor jouw project met ons samenwerken? We geven je graag een idee van de kosten die daarbij komen kijken:

 • Haalbaarheidsstudie: forfaitair bedrag (afhankelijk van de grootte van het project). Dit bedrag maakt deel uit van het totale ereloon als de opdracht doorgaat.
 • Opmeten + uittekenen bestaande toestand: in regie
 • Samenwerkingscontract: hier zijn er verschillende mogelijkheden
 • bij budget onder 150.000 euro (raming excl. btw bij uitvoering door aannemers) : in regie
 • bij budget boven 150.000 euro (raming excl. btw bij uitvoering door aannemers): forfait 12% verbouwing (incl. 10 werfbezoeken), forfait 7% nieuwbouw (incl. 15 werfbezoeken), in regie of forfait t.e.m. uitvoeringsdossier en werffase in regie
 • Optioneel kan je nog kiezen voor:
 • volledige opvolging aanbestedingsdossier: +1,5%
 • volledige praktische coördinatie uitvoering werken: +1,5%

Wat kost een eerste afspraak?

Een eerste afspraak met Atelier JACK is vrijblijvend. We kijken naar jouw wensen en leggen onze manier van werken uit. Beslis je om met ons samen te werken, dan stellen we een samenwerkingscontract op.

Wat moet ik doen ter voorbereiding op een eerste afspraak?

Ter voorbereiding op een eerste afspraak met ons is het belangrijk om na te denken over je wensen, je budget en de stijl waarin je graag wil (ver)bouwen. Ook het maken van een moodboard kan handig zijn.

Werken jullie met vaste aannemers?

Je bent vrij om te kiezen welke aannemers je wil inschakelen voor de uitvoering van jouw project. We hebben wel een lijst van aannemers met wie we regelmatig samenwerken en delen die graag met jou. Het voordeel is dat deze aannemers onze werkwijze kennen, dat we een goede onderlinge communicatie hebben en dat we weten welke kwaliteit we van hen mogen verwachten.

Heb ik nog andere professionele partners nodig voor mijn (ver)bouwproject?

Afhankelijk van het type project kunnen nog andere partners nodig zijn:

 • Stabiliteitsingenieur: wanneer je structurele zaken wijzigt binnen of in de gevels.
  Hiervoor doen we een beroep op gespecialiseerde partners met wie we vaak samenwerken.
 • EPB-verslaggever en veiligheidscoördinator: verplicht wanneer je een bouwvergunning aanvraagt.
  Ook hier werken we samen met vertrouwde partners. Dit komt voor jou als bouwheer vaak voordeliger uit omdat het in het totaalpakket vervat zit.

In welke regio is atelier JACK actief?

Om onze klanten een goede service te kunnen bieden, kiezen we bewust voor projecten binnen een straal van ongeveer +/-50km rond ons kantoor in Gent. Dit kadert ook in de duurzame aanpak van Atelier JACK.

Kan ik als doe-het-zelver ook bij jullie terecht?

Zeker! We hebben heel wat ervaring in het begeleiden van klanten die zelf de handen uit de mouwen willen steken. Onderschat dit echter niet. We bespreken samen wat haalbaar is en hoe we de werken, die jullie zelf willen uitvoeren, het best kunnen inplannen in het volledige (ver)bouwproces.

Bieden jullie begeleiding aan bij de aankoop van een woning?

Ja. We doen dit in regie (per uur) en rekenen hiervoor de tijd vanaf vertrek tot aankomst terug op ons kantoor in Gent.

Hoe gaan jullie precies te werk?

Voor (ver)bouwprojecten gaan we steeds te werk volgens een vast stappenplan:

  • We komen ter plaatse opmeten en tekenen de bestaande toestand uit. Dit doen we in regie.
  • We stellen een eerste contract op voor het uitvoeren van een voorstudie of haalbaarheidsstudie. Op basis van de opmetingsplannen werken we een voorstel uit. Na bespreking wordt dit ontwerp één keer aangepast tot een voorontwerpplan met uitgebreide raming.
  • Daarna gaan we verder op basis van een tweede samenwerkingscontract. We werken de voorstudie verder uit tot een definitief voorontwerp en stellen het bouwaanvraagdossier op.
  • We stellen een aanbestedingsdossier op met uitvoeringsplannen, details en meetstaat om prijzen te kunnen opvragen bij de aannemers.
  • We vergelijken de verschillende prijzen en geven advies bij het kiezen van de aannemers.
  • Werfopvolging: we gaan wekelijks op werfbezoek – of volgens de voortgang van de werken – en stellen bij elk bezoek een werfverslag op.
  • Voorlopige oplevering

Indien je dit wenst, kunnen we de volledige praktische coördinatie van de werken op ons nemen, in regie of aan 1,5% (excl. btw) in het geval van een forfait.

Welk soort projecten nemen jullie aan?

Atelier JACK is een ontwerpbureau voor architectuur en interieur. We nemen dan ook verschillende soorten projecten aan, van het ontwerpen van een kast tot het (ver)bouwen van bestaande en nieuwe woningen, kantoorgebouwen, enz. We houden van variatie in onze projecten, zolang de klant ons het vertrouwen en de ruimte geeft om te ontwerpen.


Bij architectuur ligt onze focus vooral op grotere projecten, met voldoende mogelijkheden qua budget om het project te realiseren. Voor nieuwbouwwoningen werken we met een bouwbudget vanaf 2000 euro/m² (excl. btw). Voor renovaties werken we met een bouwbudget van minimaal 150.000 euro. Voor interieurprojecten werken we uiteraard wel met kleinere budgetten.

Hoe lang duurt het vooraleer de uitvoering van een project met omgevingsvergunning kan starten?

Reken op volgende timing vooraleer je kan starten met de uitvoering van een project met een omgevingsvergunning:

 • Volledigheidsbewijs (digitaal): 30 dagen na indienen aanvraag
 • Beslissing goedkeuring: 60 dagen voor eenvoudige procedure (geen openbaar onderzoek), 105 dagen voor gewone procedure (altijd openbaar onderzoek)
 • Schorsingsrecht van hogerhand (overheid of buren): uithangen van de vergunning gedurende 30 dagen en daarna nog 5 dagen wachten vooraleer te starten
 • Melding omgevingsloket: 8 dagen voor de start van de werken