A1102

1102

A&C

totale renovatie rijwoning

Sint-Amandsberg

2011-2014


foto's baksteen achtergevel: 

© Debbie De Brauwer


van gesloten bakkerij tot open ééngezinswoning

De bestaande woning was een voormalige bakkerij waarvan het perceel praktisch volledig dicht gebouwd was over minstens twee bouwlagen. Het doel was een verrassende, open ééngezinswoning met stadstuin te creëren.

Het uitnodigende karakter van de bakkerswinkel aan straatzijde werd behouden, maar omgevormd naar een hedendaagse invulling. Aan straatzijde bevindt zich nu een atelier met schuifraam dat open gezet wordt bij goed weer of evenementen. Zo behoudt het pand een laagdrempelig karakter naar de straat toe. Tevens trekt deze ingreep licht binnen tot diep in de woning.
De structuur van de bestaande woning werd grotendeels behouden, maar werd verder open gewerkt door toevoeging van grote raampartijen, vide en lichthappers. Het trappenvolume fungeert als open en functionele spil in de woning. Ondanks het open karakter kent de woning veel nissen en verrassende hoekjes die afzondering en concentratie toelaten. Het maatmeubilair in de woning werd ontworpen en uitgevoerd door atelier JACK.


technisch

De woning werd met veel goesting ontworpen en met veel zorg uitgewerkt tot een BEN-woning:

- 20cm XPS isolatie in de vloeren
- 20cm PIR isolatie op de platte daken
- 30cm cellulosevlokken ingeblazen in het hellende dak
- 18cm EPS + steenstrips op achtergevel

- hoogrendements condenserende gasketel

- ventilatiesysteem D

- ver gedreven luchtdichting

- 3-dubbel glas + akoestisch aan voorgevel

- vloerverwarming (op lage temperatuur)
- zonnepanelen (in de nabije toekomst)

- zonneboiler

© Debbie De Brauwer

© Debbie De Brauwer

© Debbie De Brauwer